domingo, 19 de febrero de 2012

Compañero Castro

Entre antiguos alumnos de Historia de la UIB, se recuerdan todavía las alusiones –durante las clases- del ex conseller de Economía, Carles Manera, al “compañero Castro”.

Es natural preguntarse a qué Castro se refería el Catedrático de Historia Económica que administró los bienes públicos durante el gobierno del segundo Pacte. ¿Acaso hacía referencia al muy conocido actualmente Juez Castro? Es poco probable. ¿Haría tal vez alusión –con la seguridad de su reposado y ecuánime tono- a algún prestigioso economista que iluminara con la virtud del ejemplo sus ideas sobre el complejo mundo de la economía? En ese caso, el misterio podría dilucidarse a raíz de los resultados que arrojó la gestión de Manera al frente de la economía balear… Veamos: una descomunal deuda pública, un tremendo gasto corriente, un brutal descontrol presupuestario aun después del volantazo de Rodríguez Zapatero, una morosidad rampante con los acreedores, irregularidades en la contratación en multitud de áreas, sobresueldos ilegales,áreas entregadas a la corrupción con tal de no perder el apoyo del socio imprescindible para gobernar… En resumen: la ruina de la comunidad balear en conjunto. Nos resistimos a ser malpensados estableciendo alguna relación de parecido entre las Islas Baleares y la debacle económica de alguna conocida isla tropical, y menos tratándose de un intelectual destacado que no puede ignorar la situación en que las fórmulas del socialismo real han dejado los países en los que se han aplicado. Así que dejamos ese misterio sin resolver...

martes, 7 de febrero de 2012

Vuelve la "Formación del espíritu nacional"

En nom de la Comissió de Normalització Lingüística de l'IES Albuhaira de Muro (a partir d'ara CNL), s'ha convocat una reunió informal de coordinadors/es d'uns 13 centres d'ensenyament secundari del nord de Mallorca per posar en marxa una iniciativa de conscienciació en relació a la política lingüística del Govern de les Illes Balears. Hi han assistit coordinadors i coordinadores de l'IES Binissalem; de l'IES Berenguer d'Anoia i de l'IES Pau Casesnoves, d'Inca; de l'IES Mossèn Alcover de Manacor; de l'IES Port d'Alcúdia; i de l'IES Can Peu Blanc de Sa Pobla. A més, tot i que no hi han pogut assistir, hi han donat suport les CNL de l'IES Sineu i, fins i tot, de l'IES Bendinat.

En aquests moments de persecució programada i consentida de la llengua catalana a les institucions, als mitjans de comunicació i en la societat en general, convé que els centres educatius adoptin una postura clara que pugui servir de revulsiu per a tota la ciutadania.

Es tracta d'una iniciativa que ha estat molt ben acollida i que pretén que cadascun dels centres de les Illes Balears faci visible el suport a la llengua catalana per aconseguir la implicació de tota la societat i d'altres col•lectius que potser ara callen perquè no hi veuen reacció. Per això, els centres esmentats s'han adherit a la campanya “Enllaçats pel català!”, els objectius de la qual són:
1. Fer visible el malestar dels centres educatius davant la política lingüística del Govern.
2. Enfortir la consciència lingüística dels catalanoparlants que assumeixen un compromís amb la llengua, i incentivar alhora la de la resta de la ciutadania.
3. Aconseguir que la imatge del llaç s'identifiqui amb una “causa justa”, darrere de la qual hi ha una veritat incontestable.
4. Donar un imatge cívica de la campanya, desvinculada de plantejaments ideològics.
5. Estendre aquesta campanya a d'altres àmbits educatius.

Per tant, s'ha acordat una sèrie de propostes, organitzades en dos blocs:

a) DIFUSIÓ I “VISUALITZACIÓ”
1. Penjar una llaçada quatribarrada immensa, semblant a la d'altres campanyes de suport i de conscienciació social (contra la SIDA, contra la violència de Gènere, contra el Càncer, etc.), a la façana de cada centre, perquè sigui visible.
2. Realitzar petits llaços, amb agulla tancadora, perquè el voluntariat lingüístic i la resta de la comunitat educativa els llueixin.
3. Sol•licitar que aparegui la imatge de la campanya a tota la documentació i la pàgina web del centre.
4. Difondre la campanya a la resta de centres i nivells educatius (infantil, primària i secundària).
5. Estendre la imatge de la campanya als perfils de les xarxes socials i generar-ne una pàgina a Internet.
6. Ressenyar en una nota de premsa el motiu i els acords d'aquesta reunió i enviar-la als mitjans.

b) ACCIONS
1. A curt termini, coordinar accions diverses, autònomes i fàcils de dur a terme com, per exemple: Dijous 'Llacer' (16 de febrer), Rua i Carnestoltes “Enllaçats pel català!”, etc.
2. En segon terme, proposar accions perquè la campanya tengui ressò en l'àmbit polític i, concretament, al Parlament.
3. D'altres mesures que puguin proposar els centres educatius d'educació infantil, primària i secundària.


Muro, 25 de gener de 2012

Miquel Albero i Maestre
Coodinador de la CNL de l'IES Albuhaira