sábado, 31 de enero de 2009

DICCIONARI EDUCATIU O DICCIONARI LOGSE-LOE CATALÀ

Davant la complexitat que ha adquirit el vocabulari en l'àmbit de l'ensenyament des de la implantació de la LOGSE, i ara la LOE, aquest és un recull pensat en ajudar a aquelles persones que, quan llegeixen alguna cosa sobre el tema, no entenen res de res (com és lògic i natural).

ADAPTACIÓ CURRICULAR: Donar llibres de primària als alumnes de secundària.
ADAPTACIÓ CURRICULAR INDIVIDUALITZADA: Donar llibres de primària als alumnes de secundària (però un de diferent a cada alumne.)
ALUMNE A QUI EL PROFESSORAT NO HA SABUT MOTIVAR: Dropo. Tocacampanes. "Capullo". Sac d'ordi. Mal estudiant.
AVALUACIÓ INICIAL: Test de principi de curs que serveix perquè el professor constati que els alumnes no saben res de res, o no tenen ni puta idea de res.
AVALUACIÓ FORMATIVA: Exàmens parcials.
AVALUACIÓ SUMATIVA: Exàmens finals.
COMPETÈNCIA SOCIAL: Es diu que un alumne té "competència social" quan el noi o la noia intent llegir, garganteja, és un pèl educat i sap comptar el canvi que li tornen al super.
COMPTÈNCIES BÀSIQUES: Saber fer la O amb un "canuto".
CONSTRUCTIVISME: Secta fanàtica (i perillosa) que afirma que els adolescents aprenen les coses sols i que propugna que el professor, mentrestant, se'ls estigui mirant.
CRITERIS D'AVALUACIÓ: Llista de les coses que puntuen per a la nota.
CRÈDIT: Fragment d'assignatura que dura unes 30 hores.
CURRICULUM: Programa. Pla d'estudis (Això sí, en llatí, que queda més guai).
NIVELL EDUCATIU: Curs.
UNITAT DIDÀCTICA: Lliçó. Tema.
ACTIVITAT D'ENSENYAMENT-APRENENTATGE: Exercici.
DIVERSITAT: Conjunt d'alumnes justets o torrecollons crònics. També s'hi inclouen els psicòpates i els predelinqüents.
EIXOS TRANSVERSALS: Intentar que els alumnes no es droguin, no atropellin a les iaies amb la moto, no es matin durant l'esbarjo i, no tinguin relacions sexuals sense preservatius.
ESCOLA INCLUSIVA: Allò de posar les pomes sanes i les podrides al mateix sac (La intenció és que les podrides es tornin sanes però el resultat és que moltes sanes, acaben podrides).
ESTABLIR UNA RELACIÓ D'ENSENYAMENT-APRENENTATGE: Fer classe.
EXCEL·LÈNCIA: Hhhmmm... Aquest diccionari no és prou potent. És millor que li pregunteu al Conseller d'Ensenyament, perdó, d'Educació.
GRADUAT EN EDUCACIÓ SECUNDÀRIA: Cartolina DIN A-3 que serveix per decorar l'habitació; o títol que serveix per a descarregar camions després d'haver estat reclòs durant quatre anys en un IES tocant el potet dia sí dia també, durant el mateix període de temps.
MEDIACIÓ: Intentar que un alumne li torni a l'altre l'mp3 que li ha mangat. Art de fer que el cornut pagui el jeure, a més s'ha de procurar que amb l'esmentada acció no li trenquin la cara al mediador.
PEDAGOGIA: Bruixeria disfressada de medicina. Pseudociència tan ignorant que ignora la seva pròpia ignorància.
PSICOPEDAGOG: Malalt. Personatge estrany i inútil que deambula pels IES.
POLIVALÈNCIA CURRICULAR: Fenomen que es dóna quan un professor de física dóna classes de socials.
POSAR ELS ALUMNES EN SITUACIÓ D'ENSENYAMENT-APRENENTATGE: Fer que seguin i que callin.
PRIMÀRIA: Part de l'EGB. Segons edat: de 1r a 6è d'EGB. Segons nivell: de 1r a 3r d'EGB.
3r D'ESO: 1r de BUP, però molt més fàcil.
1r DE BATXILLERAT: 5è d'ESO. 3r de BUP, però infinitament més fàcil.
1r DE CARRERA: 3r de BUP i COU en un sol any. Es fa a la Universitat.
CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ: 1r grau d'FP, però dos anys massa tard.
PROGRAMA DE GARANTIA SOCIAL: Refugium pecatorum (en català, refugi dels pecadors). Llar d'infants per a adolescents en edat laboral. Pàrquing.
PRÀCTICA REFLEXIVA: Preparar les classes abans de fer-les.
PROJECTE CURRICULAR: Armari molt gros amb molts papers que es sol obrir un cop a l'any el dia que ve l'inspector.
PROFESSOR AMB COMPETÈNCIA CURRICULAR: Professor que en sap molt, però molt i que explica bé.
RELACIONS POSITIVES A L'AULA: Comptar fins a cinquanta i respirar fons per reprimir les ganes d'insultar a un alumne (i no cal dir, de donar-li un bol d'hòsties, que val uns 30€ -vegeu jurisprudència corresponent-).
SALUT I BENESTAR DEL PROFESSORAT: No acabar tancat al frenopàtic o manicomi. Prescindir dels serveis de foniatria.
NOVES TECNOLOGIES: Informàtica.
TIC: Informàtica (quan ja t'has cansat de dir "Noves tecnologies").
TAC: Informàtica (quan ja t'has cansat de dir TIC).

viernes, 9 de enero de 2009

Joaquín Bellón, un socialista despistado

Nunca dejará de sorprendernos la ligereza y desconocimiento sobre la educación con la que hablan algunos socialistas. En un artículo publicado en DM el día 6 de Enero (“A vueltas con la educación sexual”), afirma Joaquín Bellón que “el derecho a una educación sexual y reproductiva debe ser reconocido en forma de ley que implante la educación sexual en primaria”. Además, acaba su artículo, recordando que la sexualidad no debe ser “encerrada como en la noche victoriana” y que la educación sexual es hoy en día tan oscura como en ese siglo. Intenta explicar así las causas por las que el número de embarazos y abortos entre adolescentes es elevado y va en aumento. Un análisis muy anticuado. Veamos sucintamente algunos datos que lo demuestran.

Un adolescente que termine ESO, ha recibido educación sexual en diversas materias desde perspectivas diferentes. Esta cuestión está contemplada en el temario de las mismas. En Ciencias Naturales, en Ética, y por supuesto, en la Educación Primaria, donde nadie silencia mojigatamente estos temas. Además, monitores que realizan talleres específicos sobre sexualidad visitan los institutos, hasta el punto de que diversos organismos ofrecen y gastan dinero público en lo mismo (ayuntamientos, Consell,…). La labor del profesor de ciencias se solapa así con la del profesor de ética, las orientaciones del tutor (que también dedica tiempo de la tutoría a este asunto) y las actividades de dichos monitores. Éstos enseñan a manipular y regalan preservativos en las aulas. Al final, se ha gastado una cantidad ingente de recursos por hacer el mismo trabajo y por educar en la prevención a los adolescentes.

La ley que propone el ex senador del PSOE es superflua, pues ya está recogida la problemática a la que se refiere en la legislación educativa. Para solucionarla, habrá que recurrir a factores más complejos. Definitivamente, es imposible resolver los problemas del siglo XXI con una perspectiva decimonónica. No nos atrevemos a proponer soluciones a un problema tan complejo. Pero puesto que la información que reciben los jóvenes es un hecho, habrá que complementarla con una ética de la responsabilidad que sólo fomenta un sistema educativo que valora la madurez, el rigor y la excelencia, valores que brillan por su ausencia en las leyes educativas impulsadas por gobiernos socialistas. ¿Les parecen tal vez demasiado conservadores?

domingo, 4 de enero de 2009

Profesores por la mediocridad

En un instituto del centro de Palma, las Secciones Europeas han tenido un éxito poco frecuente en la empresa educativa actual. Sin embargo, quién lo iba a decir, un enemigo interior conspira contra las mismas.

Con el nombre de Secciones Europeas, se denomina al proyecto cuyo aspecto principal consiste en impartir íntegramente alguna asignatura del currículum de Secundaria en una lengua extranjera, según los conocimientos y la disposición de los profesores. Para poner en marcha el plan, se exigen unas condiciones mínimas que los alumnos deben cumplir. El resultado es que los grupos que se adscriben al plan tienen mejor nivel general en todos los sentidos.

Dado el rigor y la seriedad de los profesores implicados, los padres de los alumnos se interesan por el proyecto, piden información y procuran que sus hijos se beneficien del mismo.

Sin embargo, una oposición interna al mismo lo ha puesto en peligro. Dos son los argumentos con los que un grupo de profesores se oponen al mismo:

1. Impartir asignaturas como las Ciencias Naturales en inglés va en contra del Decreto de Mínimos, que impone obligatoriamente el catalán como lengua vehicular para esta materia.

2. Las Secciones Europeas conspiran contra la cohesión social como meta principal de la educación. Al agrupar alumnos con mejor perfil, se considera que se practica una discriminación entre los que son aptos para el plan y los que no.

Aparte del valor que tiene por sí mismo el aprendizaje en serio de una lengua extranjera, el proyecto del que hablamos tiene un interés añadido: corregir los daños que la comprensividad, teoría vigente en la legislación actual, ha ocasionado. Agrupar a los alumnos según intereses, aptitudes y actitudes es una forma de corregirlos. De hecho, eso ya se practica en los centros en los que se opta por tomar iniciativas. Lo sorprendente es la ceguera inducida por motivos “pedagógicamente correctos” que sufren los docentes. La cohesión social no debe primar sobre la instrucción y el aprendizaje en determinadas fases del proceso educativo. Y una vez más, el catalanismo imperante dispuesto a castrar una iniciativa enriquecedora.